Půjčování anglických knih - nová služba pro studenty

25.01.2024 10:51
Od února 2024 zavádím službu půjčování anglických knih dětem / teenagerům. Kdo bude mít zájem zkusit si doma v klidu přečíst opravdovou anglickou knížku, může mi napsat (jazykovka.modrice@seznam.cz), já nachystám knihy, které by mohly být vhodné, a na lekci si stačí vybrat. Je nutné dát vědět e-mailem dopředu, na lekci nemůžeme ztrácet čas hledáním vhodných knih.
Nemám k dispozici žádnou zjednodušenou četbu, jen normální anglické knihy, ale spousta dětí už je na úrovni, že by je mohla zkusit číst. Týká se to i těch mladších (prvostupňových), mám spoustu dětských knížek po mých dětech, spoustu dětských encyklopedií, apod.
Pro rodiče předškoláků a mladších je možnost, pokud sami umíte dobře anglicky, půjčit si dětské knížky, které můžete sami dětem číst. Opět, nemám nic ve zjednodušené angličtině, ale ono to nevadí, v dětských knihách je hodně obrázků, není nutné překládat, stačí jen číst příběh a povídat si o něm.
Na všech kurzech, když procvičujeme čtení, vždy zdůrazňuji, že opravdu nemá smysl překládat vše slovo od slova, učíme se přece dovednost čtení s porozuměním, ne překládání. Je důležité zvyknout si na to, že neznám vždy všechna slova v textu a že to vůbec nevadí, protože hlavní myšlence porozumím nebo třeba vyhledám ty informace, které potřebuji.
Knihy se budou půjčovat na měsíc s tím, že není problém tuto lhůtu prodloužit, pokud nikdo jiný nebude knihu chtít. Jediné, o co vás všechny poprosím, je, abyste dohlédli na to, aby se všichni ke knihám chovali tak, jako by byly jejich vlastní. Jen tak zajistíme, že poslouží i dalším dětem.